Hoe kan zacht zijn de band met je dier verbeteren?

 

De afgelopen week kwam het thema (of de les) zacht zijn en mild kijken, zonder oordeel, op verschillende manieren bij mij terecht. Ik werd er enorm door geïnspireerd en vandaar ook een post over dit thema 😁

Toen ik als achtjarige kleine Anky leerde paardrijden op de manege, ging er een droom voor mij in vervulling. Ik vond het heerlijk om hele zaterdagen op de manege door te brengen, bij de paarden. Ik leerde daar van de volwassenen om mij heen dat je ‘de baas moet zijn’ over een paard. Een vrij harde, starre manier van denken. Daarbij kreeg ik het voorbeeld van mensen die hun paard bijvoorbeeld een tik verkochten met een zweep, als het dier niet deed wat er van hem verwacht werd. Ik dacht dat dat normaal was, maar voelde mij er niet goed bij. 

Inmiddels ben ik 25 jaar en weet ik gelukkig beter 🙈 Als je hard met je dier omgaat, hard tegen je dier praat (zowel qua volume als woordgebruik), snel boos of geïrriteerd word en je frustratie op je dier afreageert… Dan kun je je waarschijnlijk wel voorstellen dat je dier ook ‘hard’ terug gaat doen, bv. In de vorm van agressief of angstig gedrag. 

Dieren reageren enorm op onze energie, houding, gevoelens en communicatie. Zijn wij hard, dan reageren zij hard. Zijn wij zacht, dan reageren zij zacht. Met zacht bedoel ik rustig, ontspannen en liefdevol. Handelen en denken vanuit vertrouwen. Natuurlijk heb je als mens je grenzen en die mag je aangeven, graag zelfs! Doordat je ze op tijd aangeeft, kun je dat op een zachte EN duidelijke manier doen. Als je te laat je grenzen aangeeft, kan het dier je grenzen niet begrepen hebben en er per ongeluk overheen gaan. Vaak worden wij boos als een ander over onze grenzen gaat. En dat mag, maar blijf wel kijken of je je grenzen op tijd hebt aangegeven. Want een dier kan je grenzen goed aanvoelen, maar dan moet je wel helder , duidelijk en gefocust zijn in je communicatie. Anders leid dat tot misverstanden en nare situaties met je dier. Iets wat je liever niet wilt. 

Als je dier gedrag laat zien wat jij vervelend vind, probeer er dan eens mild en zonder oordeel naar te kijken. Is de oorzaak die jij hebt aangewezen voor het gedrag van je dier ook echt de oorzaak? Of speelt er nog iets anders mee? Soms zijn er wel 10 redenen waarom je dier doet wat hij doet. Door te oordelen over je dier, kun je niet meer helder kijken naar zijn gedrag en zul je belangrijke oorzaken of signalen eerder over het hoofd zien. Door mild, zonder oordeel en vanuit liefde te kijken, zul je je dier beter gaan begrijpen. En juist vanuit die positie kun je gaan kijken naar een oplossing. Een gulden middenweg, die voor zowel je dier als jezelf prettig werkt. 

Zacht zijn levert je veel op. Meer ontspanning, meer plezier, meer liefde. Voor jezelf en je dier. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *