Zo leeg je het spanningsemmertje van je dier

Misschien heb je er al weleens van gehoord: het spanningsemmertje. 

Hiermee word een figuurlijke emmer bedoeld, die zich met spanning vult. Dit gebeurd elke keer als een dier iets meemaakt of doet wat hij spannend vind. Bijvoorbeeld als je met je hond wandelt en jullie een andere uitvallende, boze hond tegenkomen. Op zo’n moment ervaart je hond spanning en komt die spanning in het spreekwoordelijke emmertje. 

Die spanning kan door van alles veroorzaakt worden en het verschilt ook per dier waar het dier spanning bij ervaart. Bijvoorbeeld pijn/fysiek ongemak, jullie komen iets tegen wat het dier eng vind, gedrag van een ander dier, een hard geluid, de wind, emoties van jou als baasje, emoties van het dier zelf… Het kan van alles zijn. Het ene dier is daarin ook gevoeliger dan de ander. Sommige dieren bouwen de spanning dan al heel snel op, doordat elke prikkel spanning op levert. Bij andere dieren duurt dat langer. 

Als het emmertje vol raakt, kan het spreekwoordelijk overlopen. Vaak leid dat tot een grote, heftige reactie van je dier. Bijvoorbeeld als je paard schrikt en vervolgens wegrent, of als je hond plotseling zelf uitvalt. Als het emmertje bijna vol is met alle spanning, hoeft er maar iets kleins te gebeuren wat het emmertje doet overlopen. Soms lijkt het daardoor alsof je dier een heftige reactie geeft op een kleine prikkel, terwijl hij eigenlijk reageert op alle spanning van alles wat daarvoor ook al is gebeurd. Als je kijkt naar wat er in de uren voor de heftige reactie allemaal is gebeurd, kan het zijn dat je ontdekt dat er eigenlijk al best veel is gebeurd dat spanning opleverde voor je dier. En dat daardoor het emmertje is overgelopen.

Sommige dieren laten hun spanning vrij gemakkelijk merken, maar anderen niet. Bij die dieren gebeurd dan heel veel in hun koppie en is het lastiger om te zien dat ze iets spannend vinden. Maar als je dier ergens op blokkeert, iets niet durft of lijkt te willen, vraag jezelf dan maar af ‘’hoe zit het met de spanning van mijn dier?’’. 

Om je dier te helpen, is het noodzakelijk dat hij zijn emmertje ook weer kan legen. Dat hij de spanning kan laten wegvloeien, zonder daarvoor zo’n heftige reactie te geven. Hierbij kan bijvoorbeeld hersenwerk helpen; door voedselbeloningen te zoeken, moet je dier zijn spanning even vergeten en zijn aandacht op iets anders richten. Bij honden en katten kan iets likken (zoals bijvoorbeeld een beetje natvoer op een likmatje) ook rustgevend en spannings verlangend werken. Bij paarden kan even lopen, gras eten of stilstaan en iets engs van een afstand rustig bekijken ook helpen. 

Maar de allerbelangrijkste tip is toch wel: blijf zelf rustig. Jouw dier reageert, naast zijn eigen spanning, ook op jou. Als jij boos of bang word, of in paniek raakt, word je dier nog onrustiger. Als je rustig bent, kun je je dier beter helpen om met de situatie om te gaan. Zelf rustig blijven is niet altijd makkelijk, maar wel een duurzame oplossing die je veel oplevert in toekomstige situaties waarin je dier gespannen is. 

Bonustip: veel dieren voelen zich onzeker en willen het graag goed doen voor hun baasjes. Vertel je dieren regelmatig hardop hoeveel je van ze houd en dat je liefde onvoorwaardelijk is. Dat ze goed zijn zoals ze zijn, ongeacht hun gedrag. En dat je toch wel van ze houd, ook als ze uitvallen/schrikken/vluchten etc. Misschien verstaat je dier niet de letterlijke woorden, maar ze voelen wel aan wat je bedoeld. De bevestiging die je hen geeft, kan ze helpen om zich rustiger en minder angstig te voelen. En het is natuurlijk enorm goed voor jullie band! 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *