Hard tegen hard vs. Samen zacht

 

Tijdens een consult vertelde een klant dat ze soms best kan botsen met haar pony. Ze hebben beiden een sterk karakter en ze weten goed wat ze willen. Alleen… hierin zijn ze het niet altijd met elkaar eens. Ik denk dat dat voor velen herkenbaar is. In elk geval wel voor mij 😅 Hoe krijg je iets van je dier gedaan, zonder angst/spanning/boosheid etc? 

De pony vertelde dat hij voelde dat zijn baasje het goed bedoeld, maar dat hij duidelijk wou maken dat hij het niet altijd met haar eens is. Hij vertelde ook dat zijn baasje dan ook wat onzeker kan worden. Zij gaat dan twijfelen aan haar aanpak. En vanuit die onzekerheid kon ze de pony best hard en streng aanpakken. 

De harde aanpak vond de pony niet fijn en hij liet zien dat hij dan ook ‘hard’ reageerde door te protesteren. Er ontstond dan strijd en het werd dan hard tegen hard. Dat resulteerde erin dat deze klant letterlijk haar fysieke kracht in de strijd moest gooien om de pony tegen te houden, iets wat vrij lastig is bij zo’n sterk dier.

Voor mij is het enorm herkenbaar. Toen ik onlangs met een van mijn verzorgpony’s ging wandelen, had hij enorme honger en sleurde hij mij mee naar het gras. Zodat hij daar kon gaan eten. Hoewel ik dit wel begreep, vond ik het niet oké dat hij mij meetrok. Ik werd daar boos van en was geneigd om op mijn beurt hard aan zijn halster te trekken. Gelukkig kon ik mijzelf daarvan weerhouden, want dan was het tussen ons ook hard tegen hard geworden. 

Inplaats van hard te reageren, koos ik ervoor om met een zachte hand toch duidelijk mijn grens aan te geven. Ik nam de pony bij zijn halster mee, weg van het gras en nam een time-out. Ik bleef met hem stilstaan en wachtte tot ik zelf weer rustig was. 

Door te wachten werd de pony ook rustiger en konden we, met wat horten en stoten, weer verder lopen. Door elke keer rustig en zacht te reageren als de pony mij weer probeerde mee te trekken, merkte ik dat de pony meer op mij begon te letten. Ook kon ik hem makkelijker tegenhouden waar nodig en begonnen we beiden te ontspannen. Zo werd het toch nog een fijne wandeling, waarbij de pony af en toe best even mocht pauzeren om wat gras te eten. 

Als jij iets anders wilt dan je dier, wees dan duidelijk. Je hoeft niet aan jezelf te twijfelen of toe te geven aan je dier, maar je kunt wel zoeken naar en gulden middenweg. Je kunt zoeken naar de balans, waarbij je luistert naar je dier EN naar wat jij wilt. Je kunt de leiding nemen op een zachte, rustige manier. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *