Het is weer tijd voor een nieuwe podcast aflevering! In aflevering 17 vertel ik jou waarom ik niet geloof in ‘’probleemgedrag’’ bij dieren.
Want wat is ‘’probleemgedrag’’? Dat is een definitie die wij, mensen, aan het gedrag van een dier hebben gegeven. Een dier doet wat hij doet en reageert zoals hij reageert in een situatie. Als dat niet is hoe wij willen dat het dier reageert, bestempelen we dat als ‘’probleemgedrag’’. Maar misschien heeft het dier zelf wel helemaal geen problemen met zijn gedrag? 🤔
Veel mensen hebben een heleboel enthousiaste plannen met hun dieren. En hoewel daar niks mis mee is, leid dat tot een heleboel verwachtingen die mensen van hun dieren hebben. En dat terwijl hun dieren géén idee hebben van die verwachtingen. Dat leid tot miscommunicaties. Want, de mensen willen van alles en proberen van alles, terwijl de dieren niet begrijpen wat er van ze verwacht word. Zonde! Vaak leiden zulke miscommunicaties dan ook tot een strijd. Mensen raken dan echt in een strijd verwikkeld met hun dier en dat is natuurlijk voor niemand fijn.
Jouw dier werkt je niet tegen en kiest er niet voor om expres iets te doen wat jij vervelend vind. Hoe los je die strijd dan op? In de podcast aflevering vertel ik hoe ik een strijd oploste die ik ervoer met paarden die ik heb verzorgd.
Tot slot: gedrag heeft altijd een oorzaak. Wat probeert jouw dier je duidelijk te maken? Achter al het ‘’probleemgedrag’’ zitten vaak hele duidelijke boodschappen van je dier.
Ben je nou benieuwd naar de podcast aflevering, waarin ik hier dieper op in ga? Je vind de podcast ‘In verbinding met je dier’ op Spotify, Apple Podcasts of via deze link: https://anchor.fm/in-verbinding-met-je-dier-podcast/episodes/17-Waarom-probleemgedrag-niet-bestaat-e1hr7or