”Wat moet ik doen als mijn dier ‘nee’ zegt?”

Onlangs kreeg ik een berichtje van iemand die mij vroeg hoe zij er het beste mee om kon gaan als haar paard iets niet wou en door middel van haar lichaamstaal een ‘’nee’’ liet zien. En omdat ik het zo’n interessante vraag vond, heb ik er gelijk een podcast aflevering over opgenomen. In aflevering 16, die nu online staat, beantwoord ik de vraag uitgebreid. 

Maar, om je op weg te helpen, deel ik hier alvast wat inzichten. Als je merkt dat jouw dier weleens een ‘’nee’’ laat merken, mag je jezelf allereerst een schouderklopje geven. Waarom? Omdat het enorm goed is dat je de ‘’nee’’ ziet! Ik hoor regelmatig dat dieren hun grenzen aangeven en dat die grenzen dan vervolgens niet gezien worden door de mensen. En hoewel de mensen dat meestal helemaal niet met kwade opzet doen, is het voor dieren soms best vervelend als hun grens niet gezien word. Dat zouden we allemaal vervelend vinden, toch? 

Op het moment dat je dier zijn grens bij jou aangeeft, vertrouwt hij erop dat jij daarnaar luistert. En dat is al een compliment op zich. Het zegt namelijk heel wat over jullie band. 

Verder is het belangrijk om je te realiseren dat je dier geen hekel aan jou heeft op het moment dat hij een ‘’nee’’ communiceert. Je dier geeft zijn grens aan en dat zegt iets over hem op dat moment, in die situatie. Het zegt niks over jou en je dier bedoeld het niet persoonlijk. Je kunt zijn ‘’nee’’ interpreteren als een ‘’nu even niet’’ signaal. 

Realiseer je dat je dier vaak een hele goede reden heeft om ‘’nee’’ te zeggen. Veel dieren willen enorm hun best doen voor hun baasje. Als ze iets niet willen of kunnen, schuilt daar vaak een goede reden achter. Denk bijvoorbeeld aan een fysiek ongemak of pijn, of dat je dier misschien niet helemaal begrijpt wat je nou precies van hem wil. Of dat je dier te gespannen is om nog te kunnen luisteren naar jou. Een van de grootste misverstanden die ik tegenkom, is dat baasjes denken dat hun dier expres, bewust tegenwerkt. Of dat ze denken dat hun dier ze expres wil dwarszitten 😬🙈 Nou zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen, maar ik ben nog nooit een dier tegengekomen dat deed. 

Wil je weten hoe je ermee om kunt gaan als je dier ‘’nee’’ zegt? Luister dan gerust naar aflevering 16 van de ‘In verbinding met je dier’ podcast. Je vind ‘m op Spotify, Apple podcasts of via deze link: https://anchor.fm/in-verbinding-met-je-dier-podcast/episodes/16-Wat-moet-ik-doen-als-mijn-dier-nee-zegt-e1hkl6m 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *