Voelt jouw dier zich veilig?

Merk je dat jouw dier zich veilig voelt? Zie je je dier regelmatig rusten en slapen? Of is je dier vaak onrustig, alert, wat angstig? 

In mijn werk als dierencoach kom ik veel dieren tegen die zich onveilig voelen. Hoezeer hun baasjes ook hun best doen om deze dieren meer op hun gemak te stellen, vaak blijven ze onrustig. En dat kan allerlei oorzaken hebben. Sommige dieren voelen zich ergens niet veilig omdat ze er nog maar net zijn en moeten wennen, andere dieren hebben in hun verleden nare dingen meegemaakt en zijn daardoor bang en op hun hoede. 

Het gevoel van veiligheid is essentieel voor iedereen – mensen en dieren. Want alleen als je dier zich veilig voelt, rust het uit. Alleen als het dier kan rusten, kan het mentaal en fysiek herstellen van eerdere stress. Alleen als je dier zich veilig voelt, kan hij iets nieuws leren. 

Sommige mensen worden ongeduldig of boos als hun dier snel afgeleid of schrikkerig is. Ze willen dan dat hun dier op hen let en eisen de aandacht van het dier op. Helaas kijken ze daarbij niet altijd naar de oorzaak van het gedrag van het dier. Het dier is vaak afgeleid door van alles om hem heen, omdat hij alles in de gaten wil houden, omdat hij zich niet veilig voelt. 

Als je dier snel afgeleid of schrikkering gedrag laat zien, werk dan eerst aan het terugvinden van de rust. En het liefst niet even snel een beetje rust, maar rust als basis. Rust mag de basis zijn voor de omgang met je dier. Rust mag in die zin een rode draad worden in jouw leven met je dier. 

Wees je ervan bewust dat jij, met je eigen gemoedstoestand, super veel invloed hebt op je dier. Als ik rustig word, word mijn kat Mies dat ook. Vaak zoekt ze mij dan ook direct op. Als ik een ademhalingsoefening doe, of bewust luister naar alle geluiden om mij heen, word ik in mijn hoofd rustiger. Zo word Mies dat ook en heb ik haar over haar angst voor harde geluiden (o.a. vuurwerk) heen geholpen. Op dit moment gebruik ik deze techniek zelfs om Mies te leren dat haar reismandje helemaal oke is. In mei mag ze namelijk naar de dierenarts voor haar jaarlijkse enting. En dan is het toch fijn als ze iets minder stress heeft, doordat ze weet dat ze veilig is in haar reismandje. 

Zo help ik Mies om vanuit rust, zonder druk en dwang, een angst te overwinnen. Dat kost veel tijd – ik oefen elke dag even met haar. Ik begin op tijd, zo’n twee of drie maanden van tevoren. Maar het resultaat mag er wezen en is een duurzamere oplossing waar ze de rest van haar leven iets aan heeft 😊 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *