Hoe dieren de stress van hun baasjes kunnen dragen…

Hoe dieren stress van hun baasjes kunnen dragen…

Onlangs had ik een consult met een kat die veel last had van jeuk en daardoor zelfs kale plekken had. De jeuk had een medische oorzaak en daar was de kat ook al voor behandeld, maar tijdens het consult vertelde de kat dat er ook een mentaal aspect meespeelde: stress. 

Zoals je misschien wel weet, is er een sterke verbinding tussen lichaam en geest. Zo heb je als mens zelf veel invloed op je lichaam en je gezondheid met je eigen mindset. Ook bij dieren speelt de verbinding tussen lichaam en geest vaak een rol. Ik heb dit zelf bij mijn eigen dieren meerdere keren gezien. Als zij bijvoorbeeld fysiek ergens last van hadden, was hun weerstand bijvoorbeeld lager geworden door stress en spanning. Door die lagere weerstand waren ze vatbaarder voor infecties en virussen. Tegenwoordig kijk ik dus altijd ook naar factoren die mentaal van invloed kunnen zijn op het moment dat een van mijn dieren gezondheisproblemen heeft. 

Bij mijn eigen kat Mies merk ik dat zij, als ik mij gestresst voel, mij graag wil helpen. Ze komt dan bij mij liggen en wil mij graag helpen om te kalmeren. Dat doet ze dan door mijn stress als het ware te ‘absorberen’. Mies neemt mijn stress dan over. Het is een prachtig, liefde vol gebaar van haar. Daarbij komt ook nog dat een rustiger, meer ontspannen baasje natuurlijk ook veel fijner is voor haar. 

Veel dieren laten stress van hun baasjes ook weer los, maar sommigen hebben daar moeite mee. Zo ook de kat waarmee ik communiceerde tijdens het consult; hij liet de stress niet los en voelde daardoor zelf weer veel meer stress. Dat had op z’n beurt weer invloed op de jeuk en daardoor werden de kale plekken weer groter. De stress moest er bij deze kat toch ergens uit en in zijn geval kwam dat via zijn lijf als het ware weer naar buiten. 

Als je merkt dat je dier stress van jou overneemt en meedraagt, kun je je dier helpen. Dat kun je doen door hardop uit te spreken naar je dier dat je dankbaar bent voor zijn hulp en dat je dier de spanning van jou mag loslaten. Dat lijkt misschien gek, maar je dier voelt zo aan wat jouw bedoeling is en zal dan ook makkelijker de stress los kunnen laten. 

Ik maakte mij soms best wat zorgen over mijn dieren, juist omdat ze mijn stress overnamen. Ik heb ze ook weleens gevraagd of ze mijn stress niet konden overnemen, want ik vond het vervelend voor hen als zij last hadden van mijn stress. Maar mijn dieren lieten ook weten dat ze het fijn vinden om mij te kunnen helpen en om iets terug te kunnen doen voor mij. Als jij merkt dat je dier jouw stress overneemt, is dat niet per se iets slechts. Veel dieren vinden het fijn om een taak te hebben. Maar het kan geen kwaad om in de gaten te houden hoe je dier omgaat met jouw stress en om te kijken of je dier jouw stress ook weer loslaat. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *