”Pijn is onvermijdelijk. Lijden is een keuze”.

’’Pijn is onvermijdelijk, lijden is een keuze’’.  

Wij mensen houden niet van ongemak en pijn. Als kind leren wel vaak al snel dat pijn naar is en dat het er niet mag zijn. Als een kind zich bezeerd, word het vaak gesust met woorden als ‘’stil maar, huil maar niet’’. Onbewust geven volwassenen hiermee een signaal af naar kinderen: pijn mag er niet zijn. 

Als mensen zijn wij geniaal geworden in het vermijden van pijn. Of we stoppen de pijn weg. Of we verdoven het. Op het eerste opzicht is dat natuurlijk een hele handige eigenschap. Maar, op de lange termijn werkt het vaak wat minder. Juist door iets weg te stoppen of te vermijden, komt het terug. Zeker bij het wegstoppen van nare emoties. Natuurlijk zijn die niet leuk om te voelen, maar hoe harder je ze wegduwt, des te harder ze weer terug komen. 

Mijn paard Anca deed laatst de uitspraak: ‘’Pijn is onvermijdelijk. Lijden is een keuze’’. 

En gelijk heeft ze. Ook als het op onze dieren aankomt, zijn wij mensen geneigd om de pijn zo snel mogelijk te willen verhelpen. Onze dieren mogen geen pijn lijden. Op zich is er natuurlijk niks mis met het verhelpen van de pijn. Als je dier echt ziek of gewond is, is het juist goed om ze te helpen en naar een dierenarts te gaan. Maar ik zie mijzelf, en andere baasjes, ook direct in de actie stand schieten als onze dieren ook maar een minuscuul klein ongemak ervaren. Dat is enorm lief bedoeld natuurlijk. Maar soms mag een ongemak, nare gevoel of pijn er ook zijn. Zeker als het langdurige mentale/emotionele pijn is. Want dat kun je meestal niet zomaar direct weghalen. In sommige gevallen is het juist goed om de pijn, samen met je dier, te doorvoelen. 

We leven in een wereld waarin alles direct opgelost moet worden. Alles wat mis gaat, naar is en pijn doet word het liefste zo snel mogelijk gefixt. Maar voor dieren is het soms juist goed om even stil te staan. Een pauze te nemen. Op adem te kunnen komen. Juist als wij zo in de actie stand schieten en direct van alles gaan regelen en enorm gaan piekeren, heeft dat een negatief effect op onze dieren. Want in de actie/pieker modus zijn wij gestresst en maken we ons zorgen. Of hebben we medelijden met onze dieren. En wie lijden er dan? Juist, wij. En wie lijden daardoor weer? Onze dieren. Want als wij gestresst zijn, heeft dat mega veel invloed op onze dieren. Vaak worden zij daar ook hartstikke gestresst van en dat maakt de pijn dan weer erger. 

Pijn is onvermijdelijk. Vroeg of laat komt iedereen het tegen, op wat voor manier dan ook. Maar hoe je ermee omgaat, is aan jou. Maak jij je enorm veel zorgen, voel je je machteloos en gefrustreerd dat er geen quick fix is? Dan lijdt jij. Je lijdt als je je verzet tegen wat is. Ontspan, kom op adem en ga dan rustig op zoek naar een oplossing. Zeker als het geen acute situatie is. Volg je gevoel, want juist dan kom je sneller bij de oplossing dan je denkt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *