Het werk dat JIJ, als baasje, te doen hebt…

Tijdens mijn consulten werk ik veel met baasjes en hun angstige, gespannen dieren. Deze dieren laten vaak gedrag zien wat op zijn zachtst gezegd onhandig is en problemen oplevert. Door te communiceren met deze dieren, worden ze vaak al snel een stuk rustiger. Dat komt doordat ze enerzijds gehoord worden en hun verhaal kwijt kunnen. Anderzijds komt het ook doordat ik vaak, namens het baasje, dingen kan uitleggen en dieren daardoor ook wat gerust kan stellen bij bijvoorbeeld veranderingen of iets waar een dier bang voor is. 

Wat ik ook vaak merk, is dat baasjes een enorme invloed hebben op hun dieren. Bij angstige en gespannen dieren zijn hun baasjes vaak ook wat gespannen of onzeker. En dat maakt het voor het dier niet makkelijker, want zij willen juist steun van hun baasjes. En als baasjes zelf onzeker zijn, kunnen ze hun dier vaak minder goed ondersteunen. 

Op het moment dat je dier gedrag vertoont dat problemen oplevert, is het zinvol om te kijken naar waar het gedrag vandaan komt. Kijk naar wat het dier heeft meegemaakt in het verleden, wat er in de huidige situatie speelt MAAR vooral ook naar jouw rol als baasje! Wat doe jij en hoe voel jij je? Je dier voelt jouw haarfijn aan en weet precies wanneer jij je gespannen of onzeker voelt. Vaak nemen dieren onze spanning dan ook over en dat maakt de situatie complexer. 

Het goede nieuws is ook dat hierin ook de oplossing schuilt… Als jij (met jouw gevoel) zoveel invloed hebt op je dier, kun je je dier ook positief beïnvloeden. Er bestaat niet 1 oplossing die voor elk dier en elk baasje werkt. Ieder dier en elk mens heeft weer iets anders nodig. Doe vooral wat goed voelt voor jou en voor je dier en zoek naar een oplossing die bij jullie past. Laat je daarin niet tegenhouden door de mening van een ander, want diegene kent jou en je dier niet zo goed als jij doet. Kijk of je een oplossing kunt vinden die jou en je dier ook op langere termijn ondersteunen en waar jullie band alleen maar sterker van kan worden. De oplossing is vaak dichterbij dan je denkt en vaak kom je al een stuk verder door te stoppen met piekeren, het even te laten voor wat het is en op een ander moment te voelen wat jij en je dier nodig hebben. 

Conclusie: wees je bewust van jouw invloed op je dier. Kijk en reflecteer naar en op jouw gedrag en jouw rol als baasje. Wat kun jij anders doen? Hoe kun jij je dier blijven ondersteunen? Werk eerst aan jezelf, zodat je daarna je dier kunt helpen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *