Jouw dier veroorzaakt NOOIT jouw emoties.

Onlangs was ik bij mijn paard en bedacht ik mij hoe gelukkig ik ervan word om bij haar te zijn 🥰 Ik zei daarom tegen haar ‘’je maakt mij echt gelukkig’’. Maar, zodra ik die woorden uitsprak, realiseerde ik mij dat mijn paard mij niet gelukkig kan maken.

Evenals dat ze mij ook niet boos, bang, verdrietig of welk ander gevoel dan ook kan geven.

Mijn gevoel, mijn emoties, zeggen namelijk alles over mij op dat moment. Een ander kan mij niet gelukkig of ongelukkig maken; mijn gevoel is mijn verantwoordelijkheid.

Waar ik wel heel gelukkig van word, is de band die ik met mijn paard heb. Door die band, krijg ik fijne gedachten en een fijn gevoel.

Boosheid ervaar je door een gedachte over je dier, maar niet door het dier zelf. Of door wat je dier doet. Soms worden mensen boos op hun dier omdat het dier iets doet wat de mens vervelend vind. Mensen denken dan ook wel eens dat hun dier expres, bewust ‘vervelend’ of ‘gemeen’ doet. Dieren denken echter niet in termen als ‘vervelend’ of ‘gemeen’. Dat zijn allemaal interpretaties van mensen!

Natuurlijk doen dieren soms dingen die niet handig of fijn zijn. Ja, ook mijn dieren doen dat. En vroeger zou ik daar ook boos om geworden zijn. Maar mijn boosheid in zo’n situatie was een gevolg van mijn gedachten. Vaak werd ik boos op een dier als iets niet lukte, of als het dier niet luisterde. Dan dacht ik ‘’ja, nou, het lukt niet omdat ik het niet kan’’. Of ‘’wat moeten andere mensen hier wel niet van denken?’’. Dat zijn hele logische en begrijpelijke gedachten, maar leuk waren ze niet. En ik voelde mij er ook niet beter door 🙈

Vertrouw op jezelf en op je dier. En weet alsjeblieft dat jouw emoties nooit veroorzaakt kunnen worden door een ander. Ze gaan over jou, op dat moment, in die situatie. En door zelf verantwoordelijkheid te dragen voor je emoties, kun je er ook wat mee doen. En daardoor kun je je dier gaan zien voor het prachtige, liefdevolle wezen dat het daadwerkelijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *