Welkom Olaf!

Welkom Olaf! 

Nadat mijn vorige cavia Pip overleed, gaven mijn andere drie cavia’s aan dat ze het wel weer gezellig vonden als er een nieuw gecastreerd mannetje bij hen kwam wonen. En dat is Olaf geworden. Hij woont nu een week bij de andere drie cavia’s in het hok en alles gaat goed. Met z’n vieren vormen ze nu een gezellig clubje. 

Naar aanleiding van de komst van Olaf wil ik vandaag met jullie delen welke voorbereidingen ik tref als ik een nieuw dier krijg. Want juist door daar van tevoren even over na te denken en het voor te bereiden, voelt het nieuwe dier zich gemakkelijker op zijn gemak en word hij ook sneller geaccepteerd door de andere dieren. Dat scheelt een hoop stress en onrust. 

Allereerst bereid ik het nieuwe dier voor door te vragen of het dier het ziet zitten om bij mij te komen wonen. Het handige aan het communiceren met dieren is dat ik dan ook altijd kan vertellen hoe het leven bij mij er dan uit komt te zien voor het dier. Olaf vond het in dit geval oke om met mij mee te gaan en kennis te maken met mijn andere cavia’s, dus dat was fijn. Ook mijn andere dieren bereid ik altijd voor, zodat zij weten wie er bij komt en wanneer. De dieren die al bij mij wonen – in dit geval waren dat dus de drie cavia’s die ik al had – mogen dan ook beslissen of ze het nieuwe dier oke vinden en of hij mag blijven. 

Maar ook als je (nog) niet met je dier kan communiceren, kun je wat doen aan de voorbereiding. Zo kwam ik erachter dat het bij mijn cavia’s bijvoorbeeld hielp om spullen waar de geur van Olaf al aan zat, alvast in hun hok te leggen, zodat ze alvast konden wennen aan zijn geur. En bij het koppelen van Olaf aan de andere cavia’s ontstond er wat onrust. Toen hielp het afspelen van klassieke muziek wonderbaarlijk goed om de rust in het groepje weer wat terug te brengen. Wat ook fijn hielp, was dat alle cavia’s zich van elkaar konden terug trekken als ze dat wouden. Ze konden elkaar uit de weg gaan of opzoeken wanneer ze daar behoefte aan hadden. Zo konden ze rustig aan elkaar wennen, op hun eigen tempo. 

Geef een nieuw dier de tijd om te wennen. Sommige dieren voelen zich vrij snel thuis, anderen hebben soms maanden nodig om te wennen en de veranderingen te kunnen verwerken. Geef ook de andere dieren en mensen die erbij betrokken zijn de tijd om te wennen aan de komst van het nieuwe dier. Bereid je dier voor door zelf of met de hulp van een dierentolk uit te leggen wat er gaat gebeuren. Creëer een vaste routine in de dag, zodat je nieuwe dier weet waar hij aan toe is. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *