Welke aannames heb jij over je dier?

Onlangs sprak ik iemand die trots vertelde over haar paard. Het was enorm leuk om te zien hoeveel liefde dit baasje voelde voor haar paard. Maar in het gesprek merkte ik ook dat dit baasje veel aannames had over haar paard. Zo noemde ze haar paard een ‘’echte merrie’’ en beschreef ze daarbij gedrag wat ik zou interpreteren als een paard dat haar grenzen duidelijk aangeeft. 

Veel mensen schrijven betekenissen toe aan het gedrag van hun dier. En dat is logisch, want je probeert het gedrag van je dier zo goed mogelijk af te lezen en te interpreteren, zodat je kunt zien hoe je dier zich voelt en hoe het met hem gaat. In principe is daar niks mis mee, maar ik merk ook weleens dat mensen het gedrag van hun dier compleet anders interpreteren dan dat het dier het bedoeld. Omdat ik met dieren kan communiceren is het voor mij vaak iets makkelijker om het gedrag van een dier te kunnen begrijpen. Als ik het niet begrijp, kan ik het dier altijd om een toelichting vragen. 

Juist doordat ik het gedrag van een dier vaak redelijk goed kan begrijpen, zie ik ook waar het mis gaat. Heel vaak zie ik dat mensen denken dat hun dier iets expres doet, om hun baasje ‘’dwars te zitten’’.  Of ik zie dat mensen denken dat hun dier boos is, terwijl het dier alleen gespannen of angstig is. En dat is best jammer, want daardoor ontstaan er gemakkelijk misverstanden. 

Kijk eens oprecht en eerlijk naar jouw gedachten over je dier. Kloppen die echt? En kun je dat echt zeker weten? Juist door je bewust te worden van je eigen aannames, kun je eerlijk en met een open blik naar je dier kijken. En ik vind dat alle dieren dat verdienen. 

En realiseer je alsjeblieft dat dieren nooit zomaar een bepaalde gedraging laten zien. Vaak hebben ze hele goede redenen om iets te doen en vaak willen ze er nog iets mee duidelijk maken ook. Hierbij kan het enorm helpen om je verder te verdiepen in de lichaamstaal van je dier. Sommige gedragingen betekenen soms iets heel anders dan dat je in eerste instantie denkt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *