Niks is wat het lijkt…

Laatst was ik aan het wandelen. Ik liep langs een wei waar ik een paard zag staan. Toen ik verder keek, in de hoop dat het paard samen met een ander paard stond, kon ik geen ander paard ontdekken. In mijn hoofd had ik gelijk en oordeel klaar staan: ‘’oh, wat zielig, dat paard staat hier helemaal alleen’’. 

Tot ik er een week later weer langs liep. En zag dat er een kleine Shetland pony in de wei stond, bij het paard. Het paard was dus helemaal niet zielig en had gewoon een maatje, dat ik de vorige keer misschien helemaal niet had gezien.

En zo realiseerde ik mij maar weer: niks is wat het lijkt. 

Als mensen zijn wij geneigd om snel situaties in te schatten en te beoordelen. Om snel te oordelen. En dat kan heel handig zijn; zo kunnen wij binnen een paar seconden gezichtsuitdrukkingen lezen en inschatten hoe iemand zich voelt. Maar op het moment dat we een verkeerde inschatting maken en ons oordeel niet klopt, is het natuurlijk minder handig… 

Oordelen mag best. Het is ook heel moeilijk om niet te doen; het is een soort van onze tweede natuur geworden. Maar, als je dan toch oordeelt, is het goed om je er van bewust te zijn dat jouw oordeel over JOU gaat. En niet over een ander. Als jij oordeelt, zie je namelijk maar een fractie van de situatie. Je ziet nooit het hele plaatje en omdat je de ander niet écht kent, zegt jouw oordeel alles over jou. 

Andersom geld dat natuurlijk net zo; als iemand over jou oordeelt, zegt dat meer over diegene dan over jou! 

Dit principe kun je ook toepassen op je eigen dier: 

Natuurlijk ken jij je dier het beste en weet je daardoor vaak goed in te schatten hoe je dier zich voelt en hoe hij een situatie ervaart. Maar… ook hierin weet je dat niet 100% zeker. Wees je er van bewust dat jouw beleving enorm kan verschillen van de beleving van je dier. Dat bewustzijn kan je meer begrip voor het gedrag van je dier opleveren. Bijvoorbeeld als je dier iets eng vind en jij niet. Je weet dan niet hoe je dier de situatie precies ervaart; alleen al met zijn, vele malen betere en scherpere, zintuigen kan je dier de situatie compleet anders ervaren. Door met een frisse, open blik naar je dier en de situatie te kunnen kijken, kom je verder! 

In de podcast aflevering van vandaag vertel ik je meer over dit onderwerp 😄 Ben je benieuwd? Je vind de aflevering hier: https://anchor.fm/in-verbinding-met-je-dier-podcast/episodes/34-Niks-is-wat-het-lijkt-e1kcmvj/a-a7mjrmq

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *