Als je dier zijn dag niet heeft…

Misschien merk je wel eens aan je dier dat hij zijn dag niet heeft. Misschien is zijn gedrag die dag anders of is hij meer in zichzelf gekeerd. 

Meestal als ik bij mijn paard kom, komt ze mij begroeten en gaat ze graag mee om iets leuks te doen. Maar toen ik vorige week bij haar kwam, was dat niet het geval. Ze had simpelweg haar dag even niet, zoals mensen dat ook kunnen hebben. 

Als een dier zijn dag niet heeft, is dat helemaal oke. In het geval van mijn paard was ze die dag mentaal druk bezig om iets te verwerken. Ik vond het vervelend om te zien dat ze haar dag niet had, want ik wil het liefste dat ze zich altijd goed voelt. Maar, zoals je waarschijnlijk wel weet, voelt niemand zich ALTIJD goed. Je minder voelen mag en is helemaal oke. Dat geld niet alleen voor mensen, maar juist ook voor dieren! 

Wij, als baasjes, willen het beste voor ons dier. We willen dat onze dieren zich goed voelen en gelukkig zijn. En soms gaat het niet goed met je dier. Soms heeft je dier zijn dag niet. Wij willen dat dan het liefst zo snel mogelijk oplossen. Maar soms ligt de oplossing juist in het niks doen. Soms is de oplossing zo simpel als je dier de ruimte geven om te voelen wat zich aandient en om het proces en het dier daarin te respecteren. Hoe goed wij het ook bedoelen, soms is het het beste om even helemaal niks te doen. Dat laatste vind ik nog best een uitdaging, omdat ik dan een beetje het gevoel krijg dat ik tekort schiet als baasje. Gelukkig begeleiden mijn dieren mij daar in; zij geven het precies aan als ze wat nodig hebben en ze geven het ook duidelijk aan als ze even helemaal niks van mij willen 😅🙈

Hoe ga jij er mee om als je dier niet helemaal lekker in zijn vel zit? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *